Buurtwortels

Een laagdrempelig programma om 65-plussers te laten wortelen in hun eigen buurt, door samen betekenisvolle buurtinitiatieven op te zetten.

Betekenisvol ouder worden

Eind 2023 mocht ik een aantal maanden mee doen aan de Nationale DenkTank over 'Betekenisvol Ouder Worden'. Daar schreef ik met 19 anderen een onderzoeksrapport over vergrijzing in Nederland, en bedachten we concrete oplossingen. Uit ons onderzoek bleek onder andere dat veel 60-plussers momenteel drempels ervaren. Zij zouden zich best voor de maatschappij willen inzetten maar doen dat op dit moment nog niet. Bijvoorbeeld omdat ze geen zin hebben om zich voor langere tijd aan dezelfde organisatie te committeren, of omdat ze bang zijn dat de organisatie meer van hen zal vragen dan ze fysiek aankunnen.

Elkaar leren kennen, samenwerken, voor elkaar zorgen

Buurtwortels brengt kleine teams van 65-plussers samen om iets positiefs te doen voor hun buurt. In drie workshopmiddagen werken we van idee tot uitvoering. We beginnen met 'kiemen en kennismaken', waar we de uitdagingen en kansen in de buurt verkennen. Vervolgens gaan we tijdens 'planten en plannen' aan de slag om het idee vorm te geven en de uitvoering te organiseren. De laatste middag staat in het teken van 'oogsten en ontmoeten', waarbij we het resultaat presenteren en samen vieren. Buurtwortels richt zich op korte, krachtige initiatieven die buurtbewoners dichter bij elkaar brengen. Verder richten wij ons specifiek op 65-plussers die drempels ervaren, we begeleiden hen op een participatieve manier en leiden hen op tot 'Buurtwortelaars'.

“Meisje, ik wil wel mee doen, maar normaal doe ik dit soort dingen niet hoor!”

(Deelnemer aan Buurtwortels)

“Ik wist niet dat er zoveel andere mensen waren die ook hun hand op zouden steken”

(Al actieve buurtbewoner over opkomst bij Buurtwortels)

Buurtwortels draagt bij aan ‘gewortelde buurten’ door ervoor te zorgen dat buurtgenoten elkaar leren kennen en dingen samen gaan doen. Daarbij zet het programma 65-plussers in hun kracht door hen te helpen iets betekenisvols te doen voor hun eigen buurt.

In dit project gebruik ik de volgende vaardigheden
Faciliteren van Co-Creatie Brainstormen met een grote groep, en daarna intensief uitwerken met een kleinere groep. Bij Buurtwortels ben ik actieve facilitator, maar doe ik verder alleen waar hulp bij nodig is!
Grafisch Ontwerp & Fotografie Het vormgeven van een logo, posters & alle materialen.

Ik had dit niet kunnen doen zonder...
* Romke Lap, die samen met mij het idee achter Buurtwortels ontwikkelde
* De Nationale DenkTank en haar partners
* Woonzorg Nederland, die mij hielp met het draaien van twee pilot projecten