Start-Up Grøntlab
Een start-up met als doel mensen te inspireren om te experimenteren met lokale en seizoensgebonden groenten en fruit. Gecombineerd met een academische studie naar voedselverspilling.
Het hele jaar door bananen
Lange tijd was de voedselindustrie een lokale activiteit. Dit veranderde sterk in de vorige eeuw door belangrijke ontwikkelingen die leidden tot massaproductie in monoculturen en wereldwijd voedseltransport. In dit project richtten we ons op hoe mensen zich gedragen binnen dit voedselsysteem. We ontdekten dat consumenten gewend zijn geraakt aan een cultuur van constante beschikbaarheid. Het is normaal om het hele jaar door bananen uit Colombia en zoete aardappelen uit China te kopen.
Experimenteren met seizoensproducten
We trokken Kopenhagen door om op straat in gesprek te gaan over experimenteren met lokaal voedsel. Met de metafoor van 'oma's kookkunsten' willen we mensen aanmoedigen om intuïtiever te koken. Minder vastzitten aan een specifiek recept en boodschappenlijst, en meer experimenteren met seizoensproducten.
“Ik heb nooit eerder een hele kool gekocht, omdat ik gewoon niet wist wat ik ermee moest doen.”
(Saurabh, co-creatie)
“Door het een experiment te noemen, voel ik me minder bang om iets verkeerd te doen.”
(Karla, na het spel)
We ontwikkelden het spel 'Grøntlab'. In dit spel gebruik je al je zintuigen om te experimenteren en spelen met seizoensgroenten en fruit! We bereikten met dit project de finale van de ‘DISIE Days of Impact’, waarbij we ons idee mochten pitchen in het Deense parlement. Daarnaast schreven we een academisch rapport van 78 pagina’s getiteld ‘A Case Study of Grontlab: An Entrepreneurial Journey Accepting Unpredictabilities’.
Ik had dit niet kunnen doen zonder...
- Mijn co-founders & goede vrienden: Caro & Tekla
- The Aalborg university incubator programme
- DISIE: The Danish Institute of Sustainable Innovation, specifiek The Days of Impact